امامزاده طیب و طاهر (ع) ، روستای سراجه بخش قنوات قم
امامزاده طیب و طاهر(ع)
مزار مطهر سید ابوالعباس طیب(ع) و سید ابوالحسین طاهر(ع) که با 6 واسطه به امام سجاد(ع) می رسند در روستای سراجه بخش قنوات قم واقع است. بنای تاریخ این دو امامزاده شریف متعلق به قرن دهم قمری و جزو آثار ثبت شده میراث فرهنگی است.
معرفی امامزادگان طیب و طاهر (ع)
این بنا به شماره 2690 و در تاریخ 17/3/1379 به ثبت آثار ملّی و تاریخى رسیده است.
دربارة شخص مدفون یا مدفونین در این بقعه چند قول است که ذیلاً به آن اشاره مىشود؛
قول اوّل: در این بقعه یک نفر از سادات موسوى به نام أبو الطیّب طاهر بن حسین قطعى بن موسى أبى السبحة بن ابراهیم المرتضى بن امام موسى کاظم مدفون مىباشد. امّا از آنجایی که در این بقعه دو تن مدفون هستند و همچنین طاهر بن الحسین در بغداد مىزیسته، لذا نمىتوان این قول را پذیرفت، کما اینکه نظر مرحوم عبّاس فیض نیز چنین است.
قول دوّم: نظریّة صاحب انوار المشعشعین است که مىنویسد: أبو عبداللَّه حسین بن على بن عمر بن حسن الأفطس بن امام زین العابدین و دیگرى فرزندش محسن مىباشد که مرحوم فیض این قول را رد مىنماید و مىگوید «این مدّعا غیر متّکى به دلیل و امرى خیالى و وهمى است که بر ضعف آن هم شواهدى موجود است چه که این دو تن به لقب طیب و طاهر ملقّب نبودهاند و مؤلّف کتاب مزبور از ناحیة خود به ایشان لقب بخشى کرده است».
وى اضافه مىکند که مدفونان در این بقعه باید أبو العبّاس طیب و برادرش أبو الحسین طاهر بن أبى الحسن على برطلة بن أبى عبداللَّه حسین بن على بن عمر بن حسن الأفطس بن على الأصغر بن امام زین العابدین باشند زیرا جدشان أبو عبداللَّه حسین در اصفهان مىزیسته و در آنجا صاحب دو دختر و سه پسر به اسامى أبو طالب محسن، و أبو محمّد حسن، و أبو الحسن على برطلة شده است که در این میان با فرزندان خود به قم منتقل گردید و در شهر قم صاحب فرزندى به نام ابو على محمّد الرئیس شد.
ابو الحسن على برطلة از قم به آوه نقل مکان کرد و در آنجا صاحب چهار فرزند به اسامى أبو جعفر محمّد، و أبو محمّد حسن، و أبوالعبّاس طیّب، و أبو الحسین طاهر شد. که از آن میان طیب و طاهر از آوه به قم مهاجرت نموده و در این شهر متوطّن شدند و سپس هم وفات یافتند و بقعه مذکور را باید از آن این دو برادر حسینى دانست».
مدارکى در دست است که گفتار مرحوم فیض را تایید مىکند زیرا:
علّامه نسّابه ابن طباطبا مىنویسد که از جمله واردین به شهر اصفهان أبو عبداللَّه حسین بن على بن عمر بن حسن الأفطس مىباشد که داراى چهار فرزند به اسامى: 1. أبو طالب المحسن 2. أبوعلى محمّد 3. أبو محمّد حسن 4. أبو الحسن على لقبه برطله بود.
همین قول را دیگر علماى انساب پذیرفتهاند و مىنویسند که محمّد أبو جعفر القمّى و برادرش طاهر ابوالحسین فرزندان على برطلة بن أبى عبداللَّه الحسین در قم مىزیستهاند، بنابراین قول مرحوم فیض تأیید مىشود و مدفونان در بقعه دو تن از برادران و سادات حسینى مىباشند. که از ایجاد بقعه بر سر تربت ایشان معلوم مىشود که آنان به فضیلت و تقوى متّصف بودهاند، شاید به اشاره سلطان محمّد شریف نقیب السادات قم در قرن پنجم، بر سر قبرشان آرامگاه بنا شده و مورد تجلیل و احترام قرار گرفته اند.
کپی برداری با ذکر منبع بلامانع است،
(مزارات ایران و جهان اسلام: http://shrines.blog.ir/)